Trends in metaal

Trends in metaal

De industriële stijl is al langer populair voor binnen en buiten. Maar je kunt veel meer met metaal dan alleen strak rvs en hoekige ontwerpen. Mede door de crisis gaan we weer terug naar de essentie. Prachtige, ruwe materialen, écht vakmanschap en niet te vergeten duurzaam gebruik van materiaal. Wat zijn belangrijke trends in metaal?

Handwerk & Vakmanschap

Als tegenhanger van massaproductie zien we op dit moment een hernieuwde waardering voor handwerk en vakmanschap. Echt gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit; niet iets dat iedereen al heeft, maar een uniek stuk in huis of kantoor. Door creatiever om te gaan met materiaal, functie en technieken, hoeft dat helemaal niet zo duur te zijn.

Leuk weetje: eind 19e eeuw was er ook al zo’n beweging, de Arts & Crafts Movement. Als reactie op de industriële revolutie ging men juist voor echt vakmanschap en unieke handgemaakte stukken.

Focus op materiaal

trends in metaalMateriaal heeft de aandacht. Van nieuwe, gekke materialen en technieken tot aparte afwerkingen, combinaties en contrasten. Rvs en cortenstaal zijn veelgebruikte materialen voor metaalobjecten. Waar rvs vooral koel en strak oogt, heeft cortenstaal een roodbruine roestkleur met een veel warmere uitstraling. Dit staat prachtig in een moderne tuin en is met de juiste afwerking zelfs binnen te gebruiken. Gebruik van beide materialen in één object staat garant voor een bijzonder effect.

Hergebruiken

Een echte al gevestigde trend is het hergebruiken van materialen in een nieuw object of zelfs een meubelstuk. Op een andere manier kijken naar afval en gebruikt materiaal, er iets moois van maken of het een nieuwe functie geven. Het beschikbare materiaal bepaalt soms voor een groot deel het ontwerp.

buitenkachel van expansievat maken

Deze buitenkachel bijvoorbeeld is gemaakt van een oud expansievat uit 1962 dat tot enkele jaren geleden nog altijd werd gebruikt in een conservenfabriek. De kleine ronde cirkeltjes op de foto zijn versleten kogellagers uit machines. De 840 stuks in dit ontwerp zijn één voor één met de hand schoongemaakt, gepolijst en aan elkaar gelast.

Wat betekenen deze trends voor Lebesque Design?

Er zijn eindeloze mogelijkheden binnen de grenzen van de materialen. Het is een uitdaging en een passie om er zo creatief mogelijk mee bezig te zijn.

Benieuwd naar meer bijzondere combinaties en mogelijkheden van metaal voor in uw woning of tuin? Kijk eens rond op deze site of neem contact met ons op.