kogellagers puur staal

Lagerliefde

In Nieuws by Linda Lebesque

Voordat Bart begon met Puur Staal, werkte hij in allerlei fabrieken met industriële machines. Hij stond tussen de spinazie, boontjes, appelmoes, kaas en aardappels, op zoek naar die ene stoorzender die ervoor zorgde dat de machine niet deed wat hij moest doen. Het metaal in die machines is hoogwaardig en moet aan strenge eisen voldoen. Soms wordt iets afgekeurd of omgebouwd, en wordt dit prachtige metaal ‘afval’. Bart maakt er kunst van, upcycling op zijn best!

Onze liefde voor lagers

Door de jaren heen heeft Bart duizenden lagers verzameld uit allerlei fabrieken. Uit machines die hij dan zelf in zijn vrije tijd af mocht breken, en dan weer terug naar huis met bakken vol materiaal. Die bakken hebben we vaak met ons meegesleept tijdens verhuizingen, tot ze nu een vaste plek hebben in onze Makerij.

metaalkunst-lebesque-design

Kunstwerkjes op zich

Kleine kunstwerkjes op zich, maar niet zomaar opnieuw te gebruiken. Het moet eerst worden schoongemaakt en het rubber moet worden verwijderd. Daarna worden ze nog prachtig gepolijst. De verschillende formaten, van groot tot klein, last hij één voor één met de hand aan elkaar. Een monnikenwerk, maar zeker de moeite waard. Een kunstwerk of object bevat vaak meer dan 800 industriële kogellagers en is honderd procent handwerk.

lagerschaal

relatiegeschenk lagers rvs

Waarom die lagerliefde?

De precisie waarmee ze gemaakt zijn, glimmend als een sierraad met binnen- en buitenring en de kogels ertussenin. En dan zijn het ook nog technische hoogstandjes, die een loodzware lopende band met heel weinig moeite in beweging kunnen zetten. Dat je ze een tweede leven kunt geven, en om de symmetrie en herhaling die je kunt toepassen in een kunstwerk of ontwerp.

lagerliefde puur staal

lagerlamp

Weten wat je nog meer van industriële kogellagers kunt maken? Of heb je een wens voor een eigen object of kunstwerk? Neem eens een kijkje in onze portfolio of bel of mail ons. We vertellen er graag over!