oer ijzeroer tuinscherm cortenstaal

Het begint met oer

In Nieuws by Bart Lebesque

Het woord oer heeft voor ons een mooie betekenis. Oer staat voor wat te maken heeft met het begin, zoals oer-bos, oer-rund of oer-knal. Of een bepaald gevoel is heel erg puur, zoals oer-instinct. Maar wist je dat oer ook de basis van alles is waar wij mee werken? Oer is namelijk de basis van ijzer.

IJzeroer

IJzeroer komt voor in vele vormen, maar is in essentie een ijzerhoudend afzettingsgesteente. Het is ontstaan door het neerslaan van ijzerverbindingen uit water, bevat 20 tot 75 procent ijzer en is vermengt met zand, silt en klei. Daarnaast kan het bestaan uit verschillende andere bestanddelen, waaronder water, fosfor, organisch materiaal en aluminium. Over het algemeen is ijzeroer een zacht gesteente met een roestige kleur, maar de eigenschappen zijn afhankelijk van de samenstelling. Het wordt meestal aangetroffen als plaatseigen gesteente in en langs beddingen van rivieren en beken in Zuid- en Oost-Nederland.

IJzersporen in zandbodem

Oergronden en oerbanken

IJzeroer komt niet alleen voor in de vorm van knollen. Het kan uiteenlopende grillige vormen hebben, variërend van hoekige korrels tot boontjes, pijpjes en zelfs uitgestrekte samenhangende platen met een maximale dikte van vijftig centimeter, die bekend staan als oergronden of oerbanken.

Deze samenhangende platen van ijzeroer ontstaan voornamelijk in de zogenaamde gleygronden met een constante grondwaterspiegel. Oergronden zijn ondoorlatend en vormen een barrière voor grondwater, waardoor er plassen, meren of vennen in het landschap kunnen ontstaan.

Voor ons begint het dus niet voor niets met oer. Of we nu bezig zijn met een kunstwerk van metaal, een maatwerkproject of een vuurschaal, oer is de basis van al het metaal dat door onze handen gaat. Mooi hè?

Bron: Geologie van Nederland, Wikipedia