impact op de hei maashorst

Metaal als spiegel van de Maashorst

In Metaal kunst, Upcycling kunst by Bart Lebesque

Het leek zo onwaarschijnlijk, die droom. Een prachtig huisje in het bos, met plek voor de paarden en de poezen, en ruimte voor het creëren van een duurzaam paradijsje met de natuur op één. Maar het is gelukt. Samen met zijn vrouw woont hij nu zo’n anderhalf jaar in Slabroek. “We hebben er keihard voor geknokt. En nog elke dag genieten we intens van deze mooie plek.”

Daarna werd het eindelijk tijd voor de volgende stap. Voor de volle honderd procent gaan voor een leven als metaalkunstenaar en ontwerper. Maken wat machines niet kunnen en op zoek naar de meest bijzondere combinaties van kleuren, structuren en technieken. Vol overgave en met passie voor metaal.

Stilte

“Het klinkt misschien romantisch, metaalkunst, maar het is hard werken. Lassen, slijpen, vuur, boren, slaan. Je kunt je voorstellen dat dit niet echt wenselijk is in een stiltegebied.” Daarom gingen ze al snel op zoek naar een extra bedrijfslocatie in Uden, de Makerij van Puur Staal. Hier kan hij zich uitleven en wordt alles gemaakt, de inspiratie vindt hij in de prachtige natuur om zich heen.

“We wonen middenin de Maashorst en ontdekken steeds meer mooie plekken. Onze tuin grenst aan het bos en we lopen zo naar de Brobbelbies en de Slabroekse hei. Het liefst trek ik er alleen op uit. Weg van de gebaande paden op zoek naar dingen die me inspireren.”

Oer

Metaal lijkt op het eerste gezicht misschien niet echt iets natuurlijks. Maar het is juist een heel natuurlijk materiaal. De basis van metaal is namelijk ‘oer’. Oer ziet er meestal uit als een zacht gesteente met een roestige kleur en komt voor in verschillende vormen. Van hoekige korrels tot boontjes, grillige pijpjes en zelfs uitgestrekte platen tot wel vijftig centimeter dik, ook wel bekend als oergronden.

Je vindt oer in en langs beddingen van rivieren en beken in Zuid- en Oost-Nederland, zo ook in onze eigen Maashorst. Bijvoorbeeld in het Mellepark, waar een zijbreuk van de Peelrandbreuk zorgt voor veel ijzeroer in de grond.

Spiegel

Metaalsoorten waar hij veel mee werkt zijn cortenstaal en RVS. Het roestige cortenstaal ademt ‘oer’, rvs werkt als een spiegel van de natuur.

“Het verandert mee met de natuur, het licht, de seizoenen en de elementen. Een strakblauwe lucht, rode en oranje herfstkleuren, paars bloeiende hei in september of het frisse groen in het voorjaar. Metaal is voor mij als een spiegel van de Maashorst.”

impact op de hei maashorst

impact-op-de-hei-maashorst-3

impact-op-de-hei-maashorst-2

impact-op-de-hei-maashorst-4

impact-mos-maashorst-2

impact-op-de-hei-maashorst-6

impact-op-de-hei-maashorst-7

impact-op-de-hei-maashorst-5

Meer weten? Neem contact op.