Hoe maak ik een kunstwerk of object

Vaak willen mensen weten hoe ik op het idee van mijn objecten kom en hoe ik mijn ontwerpen maak. In dit artikel geef ik jullie een kijkje in de keuken – of eigenlijk de werkplaats – van Lebesque Design. Ik werk niet met computerprogramma’s, alles gaat uit het hoofd en op gevoel. Ik zie voor me wat ik wil maken, vertaal het beeld in mijn hoofd direct in een object. Ik meet wel, maar er wordt niets berekend.

Materiaal en vorm bepalen het object

Ik weet vaak niet precies hoe het object er uiteindelijk uit komt te zien. Ik laat het materiaal en de vorm bepalen wat het wordt. Ik werk graag met afvalmateriaal uit de fabrieken waar ik werk. Zodra mijn opdrachtgevers en collega’s zien wat ik maak sparen ze vaak ‘afval’ voor me. Want wat voor de fabriek afval is, verander ik graag in kunst.

van afval kunst maken

Van dit ‘afval’ kun je de mooiste dingen maken

Organisch metaal

Ik hou ervan om organische vormen te maken van staal, of te combineren met staal. Ik vind het heel erg belangrijk om unieke stukken te maken, net even anders dan wat er al bestaat. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe metaalbewerkingen, zoals smeden en metaal kleur geven, om te combineren met wat ik al ken.

Kijk uit voor die slijptol

Mijn ontwerpen staan zeker niet altijd vast. Soms kom je er gaandeweg achter dat er iets veranderd moet worden. Het komt vaak genoeg voor dat ik met mijn slijptol een poot van een vuurschaal afslijp of een frame inkort. Werken in vooraf bepaalde lijnen is nooit mijn sterkste kant geweest.

Vuurschaal Zonneboom voor de slijptol

Vuurschaal voor de slijptol

 

Vuurschaal Zonneboom na de slijptol

Vuurschaal na de slijptol