Bart Lebesque

Waarde toevoegen aan alles wat waardeloos was.
Als een spiegel van mijn verleden.

Ik kan niet rekenen en spellen.
Pas niet in de hokjes van het systeem.

Mee bewegend met de onderstroom groter dan ikzelf.
Geef ik vorm aan wat ik voel.

Ik zie je.

Bekijk metaalkunst

Metaalkunstenaar Bart Lebesque

Van de labels ben ik niet. Toch wil ik het er kort even over hebben. Als je dyslexie en dyscalculie samen combineert krijg je een super interessante cocktail. Het heeft mij geholpen om buiten de hokjes te denken en ik ben er nu dankbaar voor. Het was niet makkelijk om mee te komen in het gewone systeem van zwart wit en exacte regeltjes. Na lang van mezelf weggerend te hebben, weet ik nu dat je er gewoon omheen kan leven. Ik schaam me niet meer en doe ook niet meer alsof. Dit geeft me vrijheid en onbeperkte creativiteit.

Ik heb vaak de kans gehad om mee te gaan in de minste weerstand. Op school. In mijn werk en hoe ik het leven zag. Ik nam altijd mijn eigen weg. Onbewust volgde ik toen al de onderstroom naar de persoon die ik nu ben.

Begonnen in een klein schuurtje in een volksbuurt, zette ik elke dag een stap. Hoe onwaarschijnlijk die stip op de horizon ook was. Nooit had ik gedacht te zijn waar ik nu ben en te leven hoe ik nu leef. Nooit had ik gedacht mijzelf kunstenaar en ondernemer te noemen. Nu ik weet dat die levensstroom er is, vertrouw ik dat die mij brengt naar de plek waar ik moet zijn. Dat is het mooie van het leven.

Image

Kijk elke dag mee met Bart

Biografie zoals de meesten ‘m hebben

Kunstenaar en ondernemer Bart Lebesque maakt exclusieve metaalkunst van hoogwaardig afvalmetaal uit de voedselindustrie en massaproductie. Hij is geboren in Venlo, getogen in Zutphen en uiteindelijk geland in Slabroek. Hij leeft en creëert middenin natuurgebied de Maashorst, waar hij zijn kunst op speciale, ‘geheime’ plekken fotografeert. In zijn energetisch ontworpen beeldentuin staan aarde en kosmos duidelijk met elkaar in verbinding.

Op de basisschool werd Bart bestempeld als ‘niet zo’n slimme jongen’. Later bleek dat hij dyslexie en dyscalculie had. Het was voor hem lastig om mee te komen in het schoolsysteem en hij ging zo snel mogelijk met zijn handen werken.

Na fietsen, tuin- en parkmachines, landbouwmechanisatie, strontpompen en hijskranen, werkte hij uiteindelijk jaren als zelfstandig monteur in de voedselindustrie. Van boontjes tot friet met appelmoes, van veevoer tot slachtafval. Terwijl jij lekker lag te slapen, zorgde Bart dat alles doordraaide. Met een sterke technische basis als lasser, mechanisch, service- en storingsmonteur is zijn werk niet alleen bijzonder, maar ook technisch hoogstaand.